Cum se pregatesc chinezii pentru Anul Nou, care incepe in 25 ianuarie. Traditii si superstitii

pregatire-an-nou-chinezescOana Hanganu, astrolog si consilier Feng Shui: Cum se pregatesc chinezii pentru Anul Nou, care incepe in 25 ianuarie. Traditii.
In ziua de 25 ianuarie 2020, incepe Noul An Chinezesc.

In astrologia chineza, fiecare an este patronat de un anumit semn zodiacal. 2020 este Anul Sobolanului de Metal.

Legenda spune ca Imparatulde Jad a chemat toate vietuitoarele  sa i se inchine cu ocazia Anul Nou.
Primul care a ajuns aproape de palat a fost Bivolul. Dar, tocmai cand se pregatea sa treaca lacul din fata palatului, Sobolanul l-a ajuns din urma si l-arugat sa il lase sa se urce pe spinarea lui pentru ca e mic si nu poate traversa lacul singur.
Bivolul, naiv si amabil, a fost de acord.
Dar, la iesirea din lac, sobolanul a sarit de pe spinarea Bivolului si a luat-o la goana, ajungand primul in fata Imparatului de Jad.

Dupa Sobolan, a ajuns Bivolul.
Au urmat:  Tigrul,  Iepurele, Dragonul, Sarpele,Calul, Oaia, Maimuta, Cocosul, Cainele si Mistretul.
In semn de apreciere, Imparatulde Jad a hotarat ca fiecare an sa fie patronat de unul dintre cele 12 vietuitoare credincioase, care au devenit cele 12 zodii din astrologia chineza.

In asteptarea Anului Nou si a Festivalului Primaverii care va dura 14 zile, chinezii se pregatesc de sarbatoare:

1.) In primul rand, fac curatenie generala in casa. Arunca lucrurile vechi, defecte, inutile pentru ca se spune ca acestea aduc ghinion.
Aruncarea lucrurilor vechi, defecte sau inutile este, de altfel, unul dintre cele mai simple ritualuri recomandate de expertii Feng Shui inainte de aplicarea oricaror remedii prin care se urmareste atragerea noroculuisi schimbarea in bine a vietii.
Inainte de anul nou, acest ritual are o semnificatie deosebita: se spune ca Anul Nou se va simti bine primit doar intr-o casa in care domneste ordinea si curatenia,iar energia pozitiva circula fara blocaje.

2.) Cei care isi doresc o schimbare majora isi schimba usa de la intrare sau macar ii schimba culoarea. In traditia chineza, usa de la intrarea principala este locul prin care norocul intra in casa.

3.) Fac cumparaturi si provizii de fructe, dulciuri, mancare si tot ce le mai trebuie prin casa pentru ca in timpul Festivalului Primaverii cele mai multe magazine sunt inchise. Toata lumea petrece!

4.) Fructele care nu lipsesc de Anul Nou sunt mandarinele, simbol al bogatiei si norocului.Ciresele suint, de asemenea, considerate aducaoare de noroc si fericire in dragoste.

5) Pentru protectia casei, se cumpara un tablou/poster nou al Zeului Bucatariei.
Traditia spune ca Zeul Bucatariei paraseste casa cu cateva zile inainte de Anul Nou si se ridica la Cer pentru a prezenta un raport detaliat in fata Imparatului de Jad.
Raportul se refera la toti ai casei, la modul in care acestia s-au purtat si, in functie de acesta, Imparatul de Jad decide cum va fi soarta fiecaruia in noul an.
Tabloul nou se fixeaza pe perete in Ajunul Anului Nou.
Cel vechi se unge cu putina miere (ca sa il imbuneze pe Zeul Bucatariei si acesta sa ii apere la Judecata Imparatului de Jad) si i se da foc, fumul ridicandu-se la cer pentru a fi simtit de zeu.

6) Pentru un an prosper, se platesc datoriile inainte de Anul Nou.

7) Toata lumea isi cumpara haine noi, iar rosu este culoarea care nu trebuie sa lipseasca din vestimantatia de sarbatori. Rosul este culoarea norocului dar si a protectiei de spiritele rele.

8) La ferestre si de o parte si de alta a usii de la intrare se fixeaza fasii din matase sau hartie rosie pe care sunt caligrafiate, cu litere aurii, urari de sanatate, noroc si belsug, pentru ca Anul Nou sa fie binevenit.

9) Prepararea mancarurilor traditionale si impodobirea casei cu decoratiuni specifice trebuie sa fie incheiate in Ajunul de An Nou.

Anul Nou Chinezesc nu incepe la o data fixa!

Anul Nou chinezesc coincide cu cea de a doua Luna Noua care urmeaza dupa solstitiul de iarna.

Concret: solstitiul de iarna a avut loc in data de 22 decembrie 2019.
Prima Luna Noua dupa solstitiul de iarna: 26 decembrie 2019.
A doua Luna Noua dupa solstitiul de iarna: in noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2020. Mai exact, vineri, 24 ianuarie, la ora 23.48-.
Atunci incepe Anul Nou Chinezesc!
2020 este Anul Sobolanului de Metal, care va dura pana la 11 februarie 2021.